“Kako, Genzai, Mirai” – Dr. Kacem Zoughari intervievat de William Ustav

Interviu realizat de William Ustav, Hirameki Dojo – Stockholm, Suedia

William Ustav a realizat un documentar de 40 de minute cu Dr. Kacem Zoughari in care acesta discuta in profunzime despre diferitele metode de transmitere (“den”) a artelor martiale clasice japoneze, incluzand disciplina ninjutsu. In stilul sau caracteristic, Kacem vorbeste despre terminologia caracteristica artelor martiale clasice, tipurile de transmisie, deasemenea despre importanta pe care o au astazi texte de referinta pentru ninjutsu precum Bansenshukai, Shōninki si Ninpiden, subliniind diferenta asupra perceperii si intelegerii acestora in contemporaneitate fata de momentul redactarii lor.

Asa cum precizeaza si autorul, titlul interviului subliniaza faptul ca metodele de transmitere a informatiei din vechime sunt perene, fiind la fel de utile astazi ca si in trecut, putand fi adaptate si in viitor daca transmisia este pastrata nealterata si se bazeaza pe onestitate si adevar.

[youtube height=”480″ width=”853″]https://www.youtube.com/watch?v=NlrPjUsKsa0[/youtube]

 

Documentarul este produs de William Ustav (muzica de Rannar Sillard, cu multumiri catre Cecilia Andrén, Brandon Alvarez si Martin Fujan). William Ustav practica Bujinkan Budo Taijutsu in cadrul Hirameki Dojo din Stockholm, Suedia, sub indrumarea lui Kacem Zoughari, reputat cercetator in istoria artelor martiale clasice japoneze, cu un accent deosebit pe conservarea si transmiterea ninjutsu-ului asa cum este el pastrat in Japonia de catre Soke Masaaki Hatsumi (conducatorul organizatiei Bujinkan) si Shihan Tetsuji Ishizuka, maestrul sau direct si unul dintre cei mai in varsta elevi ai lui Soke.


Interviu preluat cu acceptul autorului/This interview is listed here with the permission of the author.

Copyright © 2014 William Ustav & Hirameki Dojo. All rights reserved.
http://www.hiramekidojo.com/